BMW

Placerea de a conduce prin Dobrogea

Fiindca mi-am dat seama ca nu am prea vorbit pana acum despre cea mai mare calitate a BMW-urilor in general si a 320d-ului in special - placerea de a conduce, am decis sa depanez amintirile uneia dintre primele drumetii mai lungi la volanul bavarezului: 500 de km de la Bucuresti la Constanta prin Tulcea (se intampla prin iulie).

drum in dobrogea

Pe autostrada, nimic spectaculos, multe masini pot sa atinga viteze mari si oricum nu asta am facut... Placut a fost insa ca cei 340 de Nm isi fac simtita prezenta si revenirea la viteza dupa ce ai o masina lenta in fata se face foarte repede si fara eforturi din partea motorului silentios pentru un diesel. Desi motorul nu se aude decat prin prisma turbinei la accelerari, zgomotul anvelopelor run flat patrunde in habitaclu, dar mie nu mi s-a parut suparator. Apropo, la 160 de km/h in viteza a 6-a are doar 2 800 de RPM.

Dupa ce iesi de pe autostrada si mergi spre Tulcea realizezi: avem si noi drumuri foarte bune si, datorita lor, ai si timp sa observi ce tara frumoasa e Romania! Nu imi pot imagina un drum mai pe placul BMW-ului in aceasta parte a tarii. Incredibil de liber, fara groapi, cu localitati separate de distante mari, linii drepte generoase si viraje numai bune de abordat cu o masina a carei distributie a greutatii e 50%-50%. Aici realizezi cat de bine sta masina pe sosea si cat de precisa e directia.

In aceste conditii, am fost foarte placut impresionat de modul in care reactioneaza masina in viraje stranse abordate mai energic: ruliul masinii e aproape inexistent si daca pasagerii din spate ar fi purtat centuri de siguranta, nici ei nu ar fi simtit viteza de abordare a curbelor. La iesirea din viraje acceleratia e puternica, dar liniara datorita cutieti automate si, drept consecinta, foarte placuta.

In depasiri, am descoperit ca masina reactioneaza foarte bine, mai ales in modul manual, avand astfel posibilitatea de a tine motorul turat pana la momentul oportun. Si modul sport face cam acelasi lucru, dar parca tot atunci cand aleg eu momentul schimbarii vitezei e mai bine in situatia asta. Demarajul este foarte bun, indiferent de viteza de deplasare sub conditia ca motorul sa aiba peste 2 000 de RPM, unde are cuplul maxim de 340 de Nm. Faptul ca 320d accelereaza mai repede de la 0 la 100 de km/h decat orice alta masina cu putere similara nu e doar pe hartie, se simte si pe sosea.

De la Tulcea la Constanta, drumul nu mai e ca de poveste si apar gropile, dar suspensia seriei 3 le amortizeaza multumitor si confortul la rulare nu e afectat. Tot la capitolul confort, nu am avut niciun moment parte de dureri de spate, de gat sau de orice fel de disconfort fizic. Masina asta poate cu siguranta parcurge 1000 de km pe zi fara sa isi oboseasca soferul, nu si fara sa realimenteze insa fiindca autonomia rezervorului de 63 de litri nu atinge niciodata aceasta valoare. In fine, eu as parcurge asa distante si doar de dragul de a-l conduce fiindca e cu adevarat o placere!

Consum Bucuresti, extraurban si mixt

Saptamana trecut am facut un mic test de consum urban: luni, inainte sa plec de acasa, am resetat consumul mediu pe computerul de bord. Am mers zilnic cu masina in Bucuresti in conditii de trafic normal si aglomerat. Vineri, consumul pentru 320d E90 automat a fost 13 litrii de motorina OMW Sprint Diesel la 100 de km. Pacat ca nu am Efficient Dynamics...

consum BMW 320d

In rest, in regim mixt, computerul arata 7.3 - 7.5 l/100 de km. Cam departe de cei 6.7 l/100 de km declarati de BMW, dar, cum regimul mixt include Bucurestiul in cazul meu, este scuzabila abaterea.  Pe autostrada, intre 120 si 160 de km/h consumul instantaneu variaza intre 5 si 7. Asadar consumul declarat de 5.3 l/100 de km in regim extraurban este pe deplin realizabil in conditiile unui stil moderat de condus, mai ales ca testele ECE sunt facute la viteze mai mici de 120 de km/h.

Ca la orice masina, cel mai important factor in realizarea unui consum bun este stilul de condus (37%). Marturisesc ca mi se pare prea obositor pentru mine si enervant pentru cei din jur sa incerc sa conduc economic in oras. Oricum, cred ca este posibil sa scada pana la 11-12 daca imi dai silinta si ma ajuta si traficul. Am stabilit asadar ca nu conduc economic, dar nici nu ii dau kickdown la fiecare plecare de la semafor, deci cei 13litrii la suta de km in Bucuresti cred ca sunt buni ca referinta pentru 320d 163cp cu transmisie automata.

Ca teorie, pentru un consum mai bun ar trebui urmate urmatoarele reguli:
  • adoptarea unui stil de condus moderat in detrimentul unuia agresiv
  • evitarea franarii excesive prin anticiparea actiunilor celorlalti soferi
  • rularea constanta la viteze moderate (prea mica tine motorul turat in cazul cutiei automate si prea mare, e normal sa consume mai mult)
  • oprirea motorului pentru stationari mai lungi de 20 de secunde (BMW Efficient Dynamics face asta singur)
  • mentinerea presiunii indicate in pneuri (pentru 320d, sunt recomandate presiuni diferite pentru rotile din fata si cele din spate)
Lista ramane deschisa la sugestii.
Eu nu pot sa spun ca urmez decat prima regula si aceea doar uneori, cand nu ma grabesc. Oricum doar aceasta e de aur, restul neaducand cine stie ce economii spectaculoase la consumul de carburant. Nu stiu cat de mult ajuta la consum, dar alimentez doar cu OMW Sprint Diesel fiindca parca ii place mai mult masinii fata de alte sortimente de motorina.

Iluminare bord, faruri, stopuri etc

Ceasurile de bord au un aspect clasic, iluminate in portocaliul caracteristic tuturor modelelor BMW. In centru este ecranul computerului de bord, incadrat de vitezometrul si turometrul de dimensiuni generoase. Interesant mi se pare ceasul ce afiseaza consumul instantaneu este pozitionat imediat sub turometru, astfel parca te tempereaza din a accelera prea puternic cand vezi cum odata cu turnatiile creste si consumul.

iluminare bord BMW seria 3


Ecranul sistemului de navigatie, entertainment, clima si comunicatii poate fi stins pentru a nu distrage atentie. Eu insa nu am simtit nevoia niciodata pana acum, dar poate fi de ajutor la drum lung, cand poate scadea concentrarea. Sub acesta se afla comenzile sistemului de climatizare care sunt lizibile si usor de folosit, iluminate si ele in portocaliu, desigur. Si mai jos, comenziile radiolui, dublate prin butonul iDrive de langa frana de mana clasica.




Un minus pentru iluminarea interiorului este faptul ca lipseste in cotiera centrala. Mi-ar fi placut sa exista un bec acolo... Exista insa lumini la picioare, atat la sofer, cat si la pasager, iar plafonierele emit o lumina placuta si suficient de puternica. Este de mentionat faptul ca dispune de lampi de citit si pentru locurile din spate.

stopuri BMW seria 3

La exterior, gasesc practice luminile din manerele usilor, care lumineaza calea catre habitaclu. BMW-ul dispune si de functia "Follow me home", dar, spre deosebire de alte masini, aceasta se activeaza din interior, tragand spre sofer maneta semnalizatorului, ca si cum ai da flash-uri. Atunci cand nu se gaseste cheia in contact, aceasta actiune activeaza functia. Tot fara cheie in contact se activeaza luminile de parcare, actionanad semnalizatorul spre stanga sau spre dreapta.

Senzorul de lumina poate fi dezactivat. Atunci cand este activat, insa, odata cu descuierea masinii, se aprind luminile de pozitie pe fata si pe spate. Din computerul de bord se pot activa functia "Daytime running lights", care in cazul unui 320d E90 fara xenon inseamna ca atunci cand pornesti motorul, se aprind farurile pe faza de intalnire si se sting cand se opreste motorul. Este bine de stiut ca si daca uiti farurile aprinse, masina trece pe pozitii cand opresti motorul si le stinge de tot cand scoti cheia din contact.

Farurile cu halogen sunt satisfacator de puternice si impresioneaza raza de actiune a fazei lungi, care mie mi se pare foarte puternica. Desi fara leduri, stopurile sunt inconfundabile, dand clar de inteles ca este vorba despre un BMW. Desi in imagini nu se vede, sunt 3 dungi paralele caracteristic modelelor din aceasta generatie.