BMW

Portbagaj si spatii de depozitare

La inceput, imi faceam probleme ca portbagajul masinii de 420 de litri nu este suficient de mare, mai ales fiindca nu este destul de lung pentru a pune doua geamantane medii, unul in spatele celuilalt... Temerile au fost infirmate! Prima data cand a trebuit sa-l incarc mai mult decat imi place, au incaput foarte lejer doua geamantane, unul in dreapta, unul in stanga, cate un rucsac generos deasupra, o valiza decenta intre ele, alte 3 in dreptul geamantanelor si o multime de pungulite in margini.

portbagaj BMW seria 3

Nu sunt deloc mandru sa incarc asa masina, dar, din cand in cand, necesitatile o cere... sper ca nu prea des. In orice caz, mi s-a parut foarte generos spatiul pentru bagaje. Nu este foarte lung, dar este surprinzator de inalt si duce bagajele a 4 persoane fara nevoia de a face concesii.

magazie de cd-uri BMW seria 3

Mai mult, nu sunt doar 420 de litri, sunt 460, 40 de litri se afla in locul rotii de rezerva (BMW-urile din aceasta generatie fiind dotate cu anvelope run flat). Mi se pare foarte practic spatiul acela deoarece, atunci cand se poate, imi place sa fie portbagajul gol, ca deschizandu-l sa para ca masina din showroom. Acel spatiu e ideal pentru depozitarea lucrurilor marunte sau a cumparaturilor cotidiele pentru a nu se varsa peste tot.

trusa de prim ajutor BMW seria 3

Portbagajul mai dispune de doua nise pe fiecare parte, in lateral. Nici nu va puteti imagina cate incap acolo cand restul portbagajului e plin. In mod normal, in dreapta se afla trusa de prim ajutor si cartea de service si in stanga este o cutiuta foarte practica la transportarea de lucruri marunte. Sub aceasta se gaseste magazia de 6 cd-uri.



Daca portbagajul ma incanta prin functionalitatea lui, nu acelasi lucru il pot spune despre spatiile de depozitare din interior. In fapt, sunt doar 2: torpedoul care este foarte mic si spatiul de sub cotiera, care este si mai mic, incapand doar telefonul mobil, portofelul si alte cateva obiecte mici. Acolo este si un suport de bauturi, dar nu incap decat doze mici de suc, cel putin este refrigerat. Mai are o sursa de alimentare, dar nu am gasit incarcator pentru Nokia care sa incapa acolo si sa si pot inchide capacul.

torpedo BMW seria 3

Buzunarele usilor din fata sunt greu accesibile si nu prea incapatoare. Eu imi tin acolo portul de la ochelarii de soare si ar mai incapea inca unul... cam atat. Desi nu am cumparat BMW 320d pentru pracicalitate, mi-ar fi placut spatii mai mari de depozitare in interior si niste suporturi de pahare (modelele mai nou au, dar nu pot sa spun ca sunt incantat de solutia aleasa de ingineri).

Tragand linie, sunt multumit de masina din punct de vedere al functionalitatii si oricum, calitatile ei dinamice si confortul scaunelor umbresc neajunsurile spatiilor de depozitare facand din BMW 320d o masina foarte confortabila.

Prima revizie

BMW 320d dispune de un computer de bord cel putin interesant care indica data sau numarul de km pentru schimbarea diferitelor consumabile ale masinii. Eu sunt incantat de aceasta dotare deoarece mi-a dat posibilitatea sa-mi planific drumetiile astfel incat sa nu ma trezesc ca trebuie schimbat nu-stiu-ce intr-un moment nepotrivit.

revizie tehnica BMW seria 3

Acest sistem m-a anuntat ca trebuie schimbat uleiul... asadar, la 20 000 de km, am programat masina la service pentru prima mea revizie cu BMW 320d. Asta a fost si prima revizie a masinii intrucat pana acum nu a mai fost in service decat pentru pseudoproblema tehnica cu dezaburirea.

Exista, ca optional, BMW Basic Service Inclusive, ceea ce inseamna ca, in anumite conditii, reviziile sunt gratuite. Din pacate, masina mea nu are aceasta optiune, asadar trebuie sa platesc schimburile de ulei etc. Acestea fiind spuse, uleiul a costat 600 RON, filtrele (ulei, motorina, aer, AC) 650 RON, iar manopera, 240 RON. Deci prima revizie, 1490 RON la 20 000 de km. In ciuda costurilor mai mari, intentionez sa fac toate reviziile si interventiile necesare la service-uri BMW.

Pseudoproblema tehnica

La munte, din cauza temperaturii scazute, s-au aburit geamurile. Cum este si normal, in astfel de conditii, am activat dezaburirea lunetei. Spre surprinderea mea, o parte din luneta nu se dezaburea... Primul gand a fost ca  rezistentele sunt intrerupte undeva, asadar, am programat o verificare la un service BMW.

dezaburire luneta BMW seria 3

Dupa 3 drumuri la service si o luna de la semnalarea problemei, timp in care mi s-a spus ca trebuie sa astept aprobarea dosarului pentru remedierea problemei pe garantie, am fost anuntat ca de fapt nu e nicio problema, ca asa e normal sa se intample.

Neincrezator, am intrebat pe forumuri si am scris catre BMW Worldwide despre aceasta problema. Opiniile posesorilor de BMW au fost impartine: unii erau de parere ca nu e normal si ca cei de service au refuzat sa repare defectiunea cat timp masina este in garantie, altii spuneau ca asa patesc si ei si ca ar fi normal (e de mentionat ca majoritatea erau posesori de seria 3). Dupa o scurta corespodenta prin email cu un domn amabil de la BMW Worldwide, intrebarea mea a ajuns tot la service-ul initial, al carui mecanic m-a contactat din nou pentru a ma asigura ca este normal sa se dezabureasca astfel luneta unui BMW 320d E90.

Cand am fost la un alt service BMW pentru revizia de 20 000 de km, am ridicat si aceasta problema. Mi s-a raspuns pe loc ca asa e normal fiindca, in functie de model, 1, 2 sau 3 linii de pe luneta sunt antena radio a masinii si ca partea aceea se dezabureste dupa cateva minute datorita curculatiei aerului si incalzirea lunetei.

Odata cu venirea toamnei, luneta a inceput sa se abureasca in mod regulat si, intr-adevar, la 3-5 minute dupa dezaburirea celei mai mari parti a geamului, si partea aceea se dezabureste. Aruncand o privire mai atenta asupra liniilor de pe luneta, se vede cum partea aceea este izolata de restul rezistentelor.

Asadar, este normal sa se dezabureasca astfel luneta unui BMW 320d E90 intrucat in partea de sus este antena radio. Asta inseamna ca prima problema tehnica intampinata a fost una falsa, ceea ce nu poate fi decat imbucurator.

320d-ul meu

In urma unor intense cautari la dealeri, pe internet si prin publicatii de specialitate, am gasit un BMW 320d E90 din 2007 cu 15 000 de km la bord, automobil care a fost masina de serviciu pentru un director BMW undeva in Germania.
  • Capacitate cilindrica (cmc): 1995
  • Cutie de viteze: 6 AT
  • Putere maxima (CP/RPM): 163/4000
  • Cuplu maxim (NM/RPM): 340/2000
  • Viteza maxima (km/h): 220
  • Acceleratie 0-100 km/h (s): 8.6
  • Standard emisie noxe: Euro 4
  • Consum (urban/extraurban/mixt) litri/100 km: 9.1 / 5.3 / 6.7
  • Emisii CO2 (g/km): 179
  • Volum portbagaj (l): 460
  • Capacitate rezervor (l): 63
BMW 320d negru

Deoarece aparuse faceliftul seriei 3, cotatiile SH erau bune pentru acest model si am gasit unul foarte bine dotat la un pret avantajos (22.500 de euro). Asta inseamna ca in cei 2 ani si 15 000 de km s-a devalorizat 44%. Criza asta...

BMW 230d negru
  • Vopsea metalizata negru Saphire
  • Jante de aliaj de 16 inchi (in imagini, 17 inchi)
  • Cauciucuri de iarna Dunlop run flat (in imagini, de vara Continental)
  • Proiectoare
  • PDC
  • Oglinzi exterioare incalzite
  • Iluminare manere
  • Piele Dakota black
  • Sistem de navigatie Business
  • Cutie automata
  • Volan sport multifunctional imbracat in piele
  • Manerul schimbatorului de viteze imbracat in piele
  • Trapa electrica
  • Senzor de lumina
  • Senzor de ploaie
  • Climatizare automata bi-zonala
  • Tempomat
  • Oglinda retrovizoare heliomata
BMW 320d negru

Singurul meu regret este ca nu am gasit o masina care sa aiba si xenon. Am avut de ales intre astfel de faruri si navigatie. Am ales-o pe cea din urma deoarece consider ca e mai important interiorul, in definitiv, acolo petrec cea mai mare parte a timpului.

BMW 320d negru interior

Taxa de prima inmatriculare a fost de 700 de euro si jantele de 17 inchi si anvelopele Continental run-flat au costat aproximativ 2000 de euro, deci pretul total al masinii a deventi 25 200 de euro. In conditiile in care a costat de noua 40 000 de euro si un BMW 320d facelift nou costa 45 000 de euro, cred ca a fost o afecere buna.

BMW 320d

Ultima masina testata a fost cea care m-a impresionat cel mai mult: BMW 320d 177cp. In urma acestor drive teste, inteleg de ce modelul bavarez a castigat test comparativ dupa test comparativ atat in Romania, cat si in strainatate. Nu stiu exact care e motivul, dar pur si simplu mi-a placut mai mult, ceea ce probabil au patit si jurnalistii care l-au testat.
  • Capacitate cilindrica (cmc): 1995
  • Cutie de viteze: 6 AT
  • Putere maxima (CP/RPM): 177/4000
  • Cuplu maxim (NM/RPM): 350/1750-3000
  • Viteza maxima (km/h): 224
  • Acceleratie 0-100 km/h (s): 8.2
  • Standard emisie noxe: Euro 4
  • Consum (urban/extraurban/mixt) litri/100 km: 6.7 / 4.6 / 5.4
  • Emisii CO2 (g/km): 143
  • Volum portbagaj (l): 450
  • Capacitate rezervor (l): 63




Din punct de vedere estetic, faceliftul suferit de curand nu aduce multe schimbari fata de modelul precedent: stopuri si faruri redesenate, o capota cu un set de nervuri si spoilere usor modificate. Nici la interior nu sunt schimbari semnificative: cateva elemente cromate si un sistem iDrive mai usor de folosit.



Totusi, acest model aduce o importanta noutate tehnica, Efficient Dynamics: sistem de eficientizare a consumului de combustibil, ceea ce se traduce prin acele cifre incredibile pentru o masina de 177cp (5.4 l/100km in regim mixt pentru o cutie automata). Ca sa respect adevarul istoric, aceasta inovatie era disponibila inca din 2008 pe seria 3...




Transmisia automata cu 6 rapoarte este foarte receptiva la comenzile soferului si schimba vitezele rapid, lin si pertinent. Niciodata pe parcursul drive testului nu am simtit ca masina s-ar afla intr-o treapta de viteze nepotrivita pentru ceea ce doresc sa fac. In modul sport, turatia mentinuta este ideala pentru depasiri si un stil dinamic de condus, in general.


Interiorul masinii de test era placut: piele bej si insertii de lemn, dar nu avea navigatie, ceea ce se traduce, in opinia mea, intr-o austeritate contrara trendului actual in industria auto. Problema este, insa, rezolvata eficient prin comandarea sistemului de navigatie care aduce un ecran de mari dimensiuni si iDrive.

Cel mai mare atu al BMW-urilor este manevrabilitatea. Seria 3 nu face exceptie si distribuirea greutatii 50%-50% pe punti si suspensiile ferme fac din 320d un "atlet" desavarsit. In mod paradoxal, confortul nu are de suferit, mie mi s-a parut cel putin la fel de confortabila ca C-class, dar nici nu am avut parte de drumuri proaste in test.

In fine, 320d devenise masina mea favorita dintre cele testate si a urmat sa gasesc un exemplar cat mai bun al acestui model.

Mercedes C-class

A doua masina premium testata a fost Mercedes C220 CDI. A fost prima dintre masinile de test cu transmisie automata. Nu pot sa spun ca am fost impresionat de ea, dar, puterea motorului (170cp) suplinea pe deplin intarzierea in reactii a transmisiei.

  • Capacitate cilindrica (cmc): 2148
  • Cutie de viteze: 5AT
  • Putere maxima(CP/RPM): 170/3800
  • Cuplu maxim (NM/RPM): 400/2000
  • Viteza max (km/h): 227 
  • Acceleratie 0-100km/h (s): 8.4
  • Standard emisie noxe: Euro 4
  • Consum urban/extraurban/mixt (l/100km): 9.2/5.3/6.7
  • Capacitate rezervor (l): 66
  • Volum portbagaj (litri): 475

 

Estetic, arata foarte bine, atat in linia de echipare Avantgarde, cu sigla mare cromata pe radiator cat si in linia de echipare Elegance, care aduce un pic cu S-class.




Si interiorul arata bine, cam gri totusi. Daca te uiti pe fotografii cu interiorul uni C-class, ai zice ca sunt alb-negru, nici in realitate nu se schimba perceptia asta. Un lucru suparator este maneta semnalizatorului caprre este pusa prea jos. De fiecare data cand am vrut sa semnalizez, am nimerit maneta pentru tempomat. Probabil ca te obisnuiesti in timp, dar ar fi fost mai bine daca era mai practic pozitionata, ca la majoritatea masinilor.




Am condus masina pe centura Bucurestiului si am avut si norocul sa fie liber. Motorul trage forte bine, se simte puterea si depasirile sunt pur si simplu o placere. Daca mi-as fi cumparat C-class, insa, as fi optat categoric pentru transmisia manuala in 6 trepte din doua motive: In primul rand, 5 trepte, cat are cea automata, nu sunt suficiente pentru dinamica. In al doilea rand, de fiecare data cand ridici piciorul de pe acceleratie, masina schimba intr-o treapta superioara si pierzi mereu momentul pentru cuplu. Cu toate acestea, am fost placut impresionat de suspensie, care este foarte confortabila si reuseste in acelasi timp sa nu fie prea moale pentru a afecta stabilitatea masinii.

Audi A4

Prima dintre masinile premium testate a fost Audi A4 2.0TDI 143cp si pot sa spun ca se simte diferenta dintre masinile premium si cele populare. Prin calitatea materialelor, prin atentia la detaliu, prin modul in care se simte... este o clasa aparte.
  • Capacitate cilindrică (cmc): 1968
  • Cutie de viteze: 6M
  • Putere maximă (CP/RPM): 143/4200
  • Cuplu maxim (NM/RPM): 320/1750-2500
  • Viteza maximă (km/h): 215
  • Acceleraţie 0-100km/h (s): 9.4
  • Standard emisie noxe: Euro 4
  • Consum urban/extraurban/mixt (l/100km): 7.5/4.3/5.5
  • Capacitate rezervor (l): 65
  • Volum portbagaj (l): 480
  • Emisii CO2 (g/100 km): 144



In primul rand, daca are xenon, nu ai cum sa nu observi ledurile de zi care fac A4 sa fie inconfundabil pe sosea. Designul fluent si curat al caroseriei se inscrie in tendintele momentului si da o nota de eleganta masinii.




Interiorul este ergonomic, materialele mi s-au parut superioare calitativ tuturor masinilor testate pana atunci si ecranul multifunctionale color de mari dimensiuni arata foarte bine. Elemente inedite mi s-au parut frana de mana electro-hidraulica si semnalizatoarele integrate in oglinzi care pot fi vazute din interior. Scaunele sunt confortabile si materialul textil, placut la atingere.




L-am condus prin oras si pe autostrada. Nu pot sa spun ca e cea mai confortabila masina peste denivelari, dar nici nu-ti rupe oasele. Motorul cu un cuplu mare te ajuta mult in oras unde poti pleca repede de la semafor si nu trebuie sa schimbi vitezele des (carectistic pentru toate dieselurile de altfel). Pe autostrada accelereaza lin si constant. E o masina de viteza, dar care nu te bruscheaza.

Un lucru de notat este ca la 180 de km/h avea un consum instantaneu de 6-7 l/100 si la 130, 4-5 ceea ce e extraordinar pentru asa o masina. Reprizele de accelerare mi s-au parut bune si motorul da dovada de elasticitate.

Dupa cum se vede probabil, a fost prima masina testata care a intrecut Passatul ca punct de referinta, era si normal pana la urma... Recomand aceasta masina oricui este interesat. Un atu fata de celelalte doua ce urma sa le conduc este tractiunea fata care ofera un plus de siguranta iarna.

Faza a doua

Cam astea au fost masinile pe carea le-as fi cumparat de noi si le-am condus. As mai fi vrut sa testez Honda Accord care m-a impresionat placut in showroom, dar am fost amanat atat de mult pentru drive test incat atunci cand am fost sunat de dealer deja cumparasem BMW-ul 320d. Lipsa lor de organizare i-a costat un potential client.




In acea perioada era o promotie la Cadillac BLS care avea motor VW 2.0TDI, insa fara sa vad masina am respins-o din cauza ca e o masina americana. Sunt de parere ca masinile americane sunt foarte bune pentru autostrazile si orasele lor, dar ca le lipseste calitatea si rafinamentul masinilor europene si asiatice. Mai mult, au reputatia ca sar in tufis de frica cand vad un drum virajat.




O masina pe care as mai fi dorit sa o conduc dar nu am reusit e sora scandiva a Insigniei, Saab 9-3. Chiar nu imi pot da cu parerea referiotor la cum s-ar conduce. Revistele de specialitate aveau numai de bine de spus despre 9-3... poate voi face vreodata un drive test cu ea, doar de curiozitate.




Noua Toyota Avensis abia aparuse pe piata si nu era atragatoare din punct de vedere al pretului, mai ales ca toate celelalte masini beneficiau de promotii si reduceri generoase pe fondul crizei si nevoii de lichidare a stocurilor.




Ford, cu al sau Mondeo, mi-a lasat o impresie proasta, nu din cauza masinii, ci din cauza dealerului, care, in loc sa imi prezinte calitatile masinii a inceput sa imi insire presupusele defecte ale competitiei. Oricum nu aveam de gand sa cumpar un Mondeo fiindca nu imi place design-ul. Cred ca era mai reusita generatia anterioara din punctul asta de vedere.




Asa stand lucrurile, am trecut la masinile premium. Din motive lesne de inteles, oricare din modelele testate de aici incolo ar fi fost achizitionate second-hand. Ideea era insa sa gasesc o masina nu mai veche de 2 ani si cu nu mai mult de 20 000 de km la bord. Trebuia insa sa decid ce model...

Skoda Octavia

Stiu, ar fi trebuit sa testez Skoda Superb, nu Octavia 2.0TDI 140cp, care e in clasa compacta, dar prima mi se pare prea lunga si urata din lateral. Ar fi cu siguranta alegerea mea daca ar trebui sa transport cu ea persoane pe bancheta din spate in deplin confort, dar nu este cazul.
  • Capacitate cilindrica (cmc): 1968
  • Cutie de viteze: 6M
  • Putere maxima(CP/RPM): 140/4000
  • Cuplu maxim (NM/RPM): 320/1750-2500
  • Viteza max (km/h): 208
  • Acceleratie 0-100km/h (s): 9.6
  • Standard emisie noxe: Euro 4
  • Consum intraurban/extraurban/mixt (l/100km): 7.2/4.6/5.5
  • Capacitate rezervor (l): 55
  • Volum portbagaj (l): 528-1328
  • Emisii CO2 g/km: 145



Desi are acelasi motor ca VW Passat (2.0TDI), senzatia la volan este total diferita. Se simte pe deplin ca Skoda este o marca de volum si pretul mai mic se reflecta negativ asupra calitatii. Poate daca nu o comparam cu Passatul, era o masina buna, dar asa, am fost foarte dezamagit.




La interior, nimic spectaculos. Ergonomia este buna si masina poate fi comandata cu touch screen fara navigatie, la fel ca la Passat. Masina de teste, insa, era deprimant de neagra in interior. Ar arata frumos cu piele bej in schimb. Se pare ca nu am nimic de laudat, dar nici de criticat la interior. Este pur si simplu functional si nimic mai mult.




Comportamentul la drum m-a dezamagit. Desi motorul are suficienta putere, nu este deloc rafinat. Smuceste, tremura, urla, parca nici nu ar fi VW. Oricat de atent am incercat sa fiu, nu am reusit sa schimb niciodata viteza fara sa se zgaltaie masina. Poate in timp m-as obisnui, dar la celelalte masini testate nu am intampinat deloc problema asta!

Am condus-o pe acelasi traseu pe care am testat Insignia si sunt doua lumi total diferite. Suspensia era prea tare, se simteau toate denivelarile, schimbarile de viteze nu erau deloc line si vitezele mici pareau mult mai mari, carectistica a masinilor mici de obicei. E o masina buna pentru flote, banuiesc, dar cu banii mei, nu e deloc ceea ce as alege.

Renault Laguna

Urmatoarea masina, Renault Laguna 2.0dCI 150cp, este, probabil, cea mai chibzuita alegere. Cu toate reducerile, ajunge sa coste mai putin decat un Golf.
  • Capacitate cilindrica (cmc): 1995
  • Cutie de viteze: 6M
  • Putere maxima (CP/RPM): 150/4000
  • Cuplu maxim (NM/RPM): 340/2000
  • Viteza maxima (km/h): 209
  • Acceleratie 0-100 km/h (s): 9,8
  • Standard emisie noxe: Euro 5
  • Consum urban/extraurban/mixt (l/100 km): 9,6/5,6/7
  • Emisii CO2 g/km: 158
  • Capacitate rezervor (l): 66
  • Volum portbagaj (l): 450



Laguna arata usor neconventional, mai ales in spate, unde stopurile puse asa de sus nu pot sa spun ca o avantajeaza. Partea frontala se inscrie in noua linie de design Renault... Oricum, nu e genul de masina care sa castige premii de frumusete.




Interiorul este confortabil, asa cum te-ai astepta de la o masina frantuzeasca. Scaune bine profilate, piele cu alcantara in versiunea Dynamic, elemente cromate, afisaj generos al radioului, climatronic bizonal din standard... toate dau o nota de eleganta interiorului. Senzatia de spatiu este accentuata de spatiul mare intre scaune si de parbrizul impuns catre fata.




La drum, masina de teste scotea un zgomot ciudat, metalic la accelerari mai puternice, insa fusese usor lovita de un alt sofer, probabil era ceva desprins din cauza socului. Nu te baga in scaun, dar este exemplar de confortabila peste obstacolele de viteza si peste gropi. Suspensia, tipic frantuzeasca, este foarte moale si inlatura orice soc care incearca sa patrunda in habitaclu.

Am condus masina doar in oras si pe autostrada, unde am remarcat confortul sporit, probabil, insa, ca pe drumuri virajate, tinuta de drum sufera din cauza moliciunii suspensiei. Aceeasi problema ca la Insignia - vizibilitate redusa in spate.

Pentru cei care pun confortul pe primul plan, Laguna e masina ideala, insa nu era pentru mine...