BMW

BMW E90 Chrome Line

Unul dintre neajunsurile cumpararii unei masini la mana a doua este ca niciodata nu va fi exact cum ti-ai fi dorit. In cazul de fata, BMW-ului 320d E90 ii lipsesc farurile cu Xenon si Chrome Line-ul pentru a-l face perfect. Se pare ca un set de faruri cu Xenon pentru retrofit costa aprox. 10 000 RON si Chrome Line pentru grila radiatorului si in jurul geamurilor laterale - aprox. 2 000 RON.

De orice altceva decat piese originale m-am lecuit odata cu experienta jantelor AEZ, iar cheltuirea sumelor propuse de BMW nu cred ca poate fi pusa in discutie in mod serios avand in vedere ca nu vor afecta nicicum pretul la revanzare.


In ceea ce priveste elementele cromate, dupa ce am vazut un tutorial DIY pe un forum BMW, am decis ca merita sa incerc sa cumpar o rola de banda adeziva din aluminiu (20 RON), sa tai fasii de 5mm grosime si sa le aplic pe grila radiatorulu. Efectul mi se pare extraordinar avand in vedere resursele folosite si faptul ca poate fi imediat inlaturat prin simpla dezlipire a fasiilor ma face sa recomand acest procedeu oricui are un pic de timp liber.

Deschidere / inchidere automata geamuri si trapa

Mare mi-a fost mirarea cand am aflat ca la 2 ani de cand am cumparat masina, tot nu ii cunosc toate functiile. In concret, de curand, am descoperit ca geamurile si trapa se deschid, respectiv se inchid din telecomanda.


Tinand apasat pe butonul care descuie masina de pe telecomanda unui BMW Seria 3 E90, se vor deschide geamurile si trapa. Apasand scurt butonul care incuie masina de pe telecomanda, se vor inchide doar geamurile. Pentru a inchide si trapa, trebuie tinut apasat butonul respectiv pana la sfarsitul operatiunii.

In alta ordine de idei, cheia-telecomanda se incarca automat de fiecare data cand este in contact si motorul este pornit. Asadar, niciodata nu va trebui schimbata bateria si niciodata nu se va descarca in asa masura incat sa nu mai functioneze.

Primavara se numara... pietricelele

Intrucat sarea e scumpa, cernerea nisipului e laborioasa si alte asemenea, drumarii folosesc pietricele pentru a preveni inghetarea soselelor iarna. La venirea primaverii, ploile sunt singurele insarcinate cu inlaturarea urmelor muncii echipajelor de deszapezire.


Cum pana la sfarsitul lunii martie nu prea plouase, mergand pe A1 in spatele unui camion, una din pietricele (piatra matura de fapt) uitate de drumari a fost proiectata in parbrizul BMW-ului. Drept urmare, acesta s-a ciobit (din pacate, nu am fotografii). Am facut constatarea CASCO, am facut programare la service si am asteptat sa fiu chemat la reparatie dupa aprobarea dosarului de daune.

Intre timp, am avut neispiratia de a mai merge o data pe A1, un alt camion, presupun ca si o alta piatra, acelasi rezultat.

A venit si vremea reparatiei. Schimbarea parbrizului a durat 24 de ore pentru ca trebuia sa se usuce chitul folosit pentru izolare si a costat-o pe nefericita societate de asigurari 3 058 RON cu manopera si TVA. Acum nu pot decat sa ma rog ca va ploua mai serios in viitorul apropiat si ca masinile vor circula cat mai departe de marginile soselelor...

Iarna, zi de zi

In diminetile de iarna, cam dupa 15 minute de mers, BMW-ul se incalzeste la aproximativ 20 de grade, dar cam atunci ajung la destinatie, asa ca nu ma pot bucura prea mult de performanta asta. Cea mai utila caracteristica pentru acest anotimp este, insa, prezenta scaunelor incalzite, care diminueaza considerabil socul temperaturii negative din masina.


O alta dotare de efect pe timp de iarna este functia REST care continua sa furnizeze caldura in masina prin sistemul de climatizare pana la 30 de minute dupa oprirea motorului. Perfect pentru cand trebuie sa astepti pe cineva sau lasi pe cineva in masina sa te astepte pe tine, mai ales daca afara sunt temperaturi dintre cele negative. Sistemul functioneaza prin transferarea caldurii ramase in motor catre habitaclu. 


In alta ordine de idei, cum am primit asigurari ca diferenta de 1 cm a suspensiei nu afecteaza mecanica masinii, cum eu nu simt vreun efect negativ la volan si cum amortizorul isi revine dupa vreo 10 km de mers, am amanat gaurirea buzunarului in asteptarea primaverii, a carei caldura e posibil sa inlature defectiunea pana la iarna viitoare, cand va primi suspensia noua (in lipsa unei alte solutii).

Desi se pare ca nu e nici seria 3 perfecta (in lumina recentelor probleme cu suspensia), dupa aproape 2 ani de cand sunt posesor de BMW, continui sa ma urc cu bucurie la volanul E90-ului in anticiparea drumului ce urmeaza sa fie parcurs, indiferent unde duce acesta.

Suspensii BMW E90

Fara prea mare agitatie, am intrat intr-o noua iarna cu BMW-ul 320d E90, o iarna blanda deocamdata, asa cum ma asteptam sa fie in viitor cand am cumparat masina cu tractiune spate, multumita incalzirii globale. Oricum, experienta anului trecut mi-a spulberat temerile legate de comportamentul BMW-ului pe zapada. Masina a implinit 40 000 de km si consuma cam 8 l/100 de km mixt (urban in Bucuresti).


In urma intamplarilor relatate intr-un post anterior, am achizitionat 4 jante OEM BMW. La sfarsitul lui noiembrie, am schimbat rotile de vara cu cele de iarna si se pare ca, intr-adevar, calitatea vine odata cu pretul, intrucat jantele noi au ramas perfect rotunde in urma intalnirilor cu diverse gropi mai mult sau mai putin prietenoase. Problema acum e ca drumurile noastre atenteaza la suspensiile masinii.


Pe scurt, masina este cu 1 cm mai joasa in partea dreapta fata decat in rest. Pe larg, niciun mecanic nu stie exact de ce. In urma testului telescoapelor efectuat la BMW Motor AG in Pitesti, ambele din fata au inregistrat un punctaj de 99%. Din punct de vedere tehnic, asadar, suspensia este perfecta, cum este, de altfel, si sistemul de franare verificat cu aceasta ocazie.

Mai este de mentionat ca dupa ceva timp de mers, partea dreapta fata revine la normal. Un amortizor fata costa 1200 RON si un arc 430 RON, ceea ce inseamna ca schimbarea suspensiei fata ar lasa un gol de 3260 RON + manopera in buzunar...

UPDATE: 11 Mai 2011
De cand temperaturile primavaratice au luat locul celor specifice anotimpului rece, nu am mai intampinat nicio problema cu suspensia, inaltimea fiind constanta la 60 de cm de la marginea inferiara a jantei pana la centrul arcadei deasupra rotii in ambele parti ale masinii.