17 January 2010

Negru pe alb: BMW 320d iarna, pe zapada

Acum, in a doua jumatate a iernii, intr-o perioada in care albul acopera orizontul si dupa ce am avut ocazia sa conduc BMW-ul in conditiile sezonului rece, sunt in masura sa notez cateva impresii in jurnalul de bord.



Astfel, faptul ca tractiunea spate e ineficienta iarna e un mit, mai ales cand DTC-ul si DSC-ul lucreaza eficient cu anvelopele de iarna pentru a elimina pe cat posibil tendintele subviratorii firesti ale unei asemenea masini. Pe drumuri sinuoase de munte acoperite cu zapada proaspata, 320d-ul nu mi-a dat emotii, desi au fost cateva momente in care DSC-ul isi facea simtita prezenta, atat fizic cat si prin indicatorul de la bord. A lucrat si ABS-ul, dar asta e comun majoritatii masinilor, deci nimic specific aici. E de remarcat faptul ca transmisia automata nu a fost deloc un dezavantaj. Desi nu am simtit nevoia, se poate aplica frana de motor prin schimbarea treptelor in modul manual.



Revenind la cauciucurile de iarna, am reusit sa plec de pe loc, din panta, pe un drum acoperit cu zapada fara sa patineze rotile, situatie pe care un Golf V avand cauciucuri de vara nu a reusit sa o negocieze. Cred ca si transmisia automata a jucat un rol pozitiv in aceasta poveste fiindca tehnica recomandata in astfel de situatii este aplicarea puterii cu moderatie pentru a preveni rotirea rotilor in gol, ori ridicand piciorul de pe frana echivaleaza cu plecarea de pe loc din ambreiaj si permite dozarea mai buna a pedalei de acceleratie.

Ceea ce am invatat despre BMW 320d E90 in conditii de aderenta redusa este faptul ca pentru a urca pante foarte alunecoase, trebuie dezactivat atat DTC-ul cat si DSC-ul pentru ca altfel, masina nu trimite putere catre roti judecand ca oricum nu ar avea aderenta. De altfel, aceasta este si recomandarea din manualul de utilizare pentru zapada adanca sau situatii similare, cum probabil este pentru toate masinile care au controlul tractiunii si al stabilitatii.

Ceea ce e esential la condusul E90-ului in conditii de iarna, sau la condusul oricarei alte masini cu tractiune fata, spate sau integrala este ca ea sa fie dotata cu anvelope de iarna si sa se constientizeze ca difera fundamental conditiile de aderenta si implicit distantele de franare si comportamentul general al masinii si sa conduca mai prudent si preventiv. In lumina celor spuse mai sus, treactiunea spate a BMW-ului 320d E90 este cat se poate de viabila pe timp de iarna.

No comments:

Post a Comment